Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2009

Kronik: Ledelsesudvikling på den store klinge

Odense Kommune har med lederrokader skabt et nyt redskab til ledelsesudvikling, der både giver helhedssyn, læring i jobbet og udvikling af ledelseskulturen
tekst stadsdirektør Jørgen Clausen, Odense Kommune og partner Lisbeth Binderup, Lundgaard Konsulenterne

Skræddersyet ledelsesudvikling begynder med nærlæsning af de lokale ledelsesværdier. Odense Kommune, der har 16.000 ansatte og fire fagforvaltninger med hver sin rådmand og direktør, sætter i sit ledelsesgrundlag en særlig tyk streg under det fælles ansvar.

Nøglebegrebet er det todelte lederskab. Det todelte lederskab stiller to fordringer til den enkelte leder. Dels at være en målrettet leder for sit eget ansvarsområde. Dels at arbejde målrettet for fælles løsninger på tværs af afdelinger og forvaltninger.

Det todelte lederskab lykkes, når der udvikles løsninger på kendte problemer på tværs af organisatoriske skillelinjer. Men er det nok? Hvad med alle de fælles løsninger, der slet ikke er blevet efterspurgt endnu? Hvad med de fælles løsninger, der ikke opstår som et resultat af et negativt udgangspunkt – et problem – men som kan opstå som resultat af et positivt udgangspunkt, nemlig ny viden, ny indlevelsesevne og ny inspiration?

Skriv hvad du søger