Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2009

Hver tredje kommune forventer at sprænge rammerne i år

To ud af tre kommuner overskred i fjor budgetterne på området for socialt udsatte børn og unge. Skønt der på landsplan er tilført området flere penge i 2009, forventer mere end hver tredje kommune, at det samme sker i år
tekst Rudi Holm

De tunge børnesager er dyre og svære at styre for kommunerne. I fjor sprængte to ud af tre kommuner således budgetterne på området for udsatte børn og unge. Det viser en ny undersøgelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har foretaget blandt direktørerne med ansvaret for området i de 98 kommuner.

Ifølge svarene er der mange årsager til, at kommunernes budgetter er skredet på specialområdet. Men en af de forklaringer, der går igen, er at priserne på anbringelses- og opholdssteder er steget voldsomt de seneste år, ligesom der er sket flere anbringelser. Dyre enkeltsager angives også ofte at være hovedårsagen.

– Vi overskred budgettet med ti millioner kroner – ikke fordi vi har haft flere anbringelser antalsmæssigt, men de har været dyrere – blandt andet fordi vi har måttet anbringe mange småbørn under seks år. På et tidspunkt havde vi otte børn på samme småbørnsinstitution, fortæller en af de adspurgte i undersøgelsen.

Skriv hvad du søger