Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 07 / 2009

Fejlagtig kritik mod skat

tekst kontorchef Niels Anker Jørgensen

I SKAT er vi robuste, og vil gerne lægge ryg til berettiget kritik. Det er nødvendigt for, at vi kan udvikle SKAT til gavn for vores opdragsgivere, virksomheder og borgere.

Imidlertid finder vi den kritik, der i to artikler rettes mod SKAT i numrene 1 og 3 2009 af ”Danske Kommuner” som fejlagtig.

”Danske kommuner” har i artiklerne ”Massiv utilfredshed med inddrivelsen” og ”Kommunerne taber på ringere ligning” omtalt en ”undersøgelse”, hvor KL har spurgt alle 98 økonomichefer i de danske kommuner om deres holdning til SKATs gældsinddrivelse og ligning. I forhold til at der er spurgt 98 økonomichefer, og der kun er 51, som har svaret, så er der en fejlmargen omkring procenttallene på mindst ti procentpoint. Det betyder, at procenten for de 36 procent, der svarede, at de fandt, at ligningen var uændret efter SKAT overtog opgaven, kan ligge mellem 26 og 46 procent.

Tilsvarende kan andelen, der svarer, at ligningen er blevet dårligere, være mellem 55 og 75 procent. 

LÆS OGSÅ Tidligere inddrivelseschef: Lad kommunerne inddrive deres gæld selv i stedet for at afskrive den

Indledningen i spørgeskemaet til økonomicheferne er: ”Der har været talt om, at SKAT ikke kan følge med i inddrivelsen af de offentlige restancer. For at kvalificere dette tema vil vi bede dig om at besvare et par spørgsmål”. Det synes en kende tendentiøst. I svarmulighederne i spørgeskemaet er det muligt at svare, at den inddrives som hidtil eller dårligere. 

Det er således ikke nemt for SKAT hverken teoretisk eller i praksis at se pænere ud efter sådan en spørgerunde. For lige at få mudret emnet godt og grundigt sammen, så spørger ”Danske Kommuner” økonomicheferne om deres mening om, hvad det har betydet, at SKAT har overtaget ligningen.

Også her er det kun muligt at svare, at ligningen enten er uændret eller forringet. Og lige for at få det hele med, så kan økonomicheferne uddybe: ”Hvad betyder forringelsen?”.

Det er således ikke muligt at svare positivt. Da kun 51 af de 98 økonomichefer har svaret, må det antages, at der kan være en stor skævhed i ”undersøgelsen”. Det vil sige, at de utilfredse kan have et større incitament til at svare end de tilfredse, da der er tale om en gruppe medarbejdere, som må antages at prioritere deres tid.

Der er intet i undersøgelsen, som giver belæg for økonomichefernes fornemmelse af, at ligningen er forringet. 

”Danske Kommuner” vil på forespørgsel ikke fremvise resultaterne af undersøgelsen.

LÆS OGSÅ Drop fladskærms-tv'et og betal din gæld: Kampagne indbragte kommune en million

SVAR:
Danske Kommuners undersøgelse om kommunernes tilfredshed med gældsinddrivelsen er en enkel og uvidenskabelig undersøgelse, hvis hovedformål er at efterprøve de påstande, som vi bliver konfronteret med, når vi møder kommunale embedsmænd ude i felten:

1. Det går meget dårligere med gældsinddrivelsen og

2. Ligningen er ikke så effektiv som før.

51 besvarelser ud af 98 mener vi er en så stor andel, at vi kan konkludere, som vi gjorde i artiklerne. Så kan der teoretiseres meget om fejlmarginer og mulige skævheder i besvarelsesprofilerne, men tendensen er klar: Den overvejende del af de, der har svaret, er negative overfor SKAT. 

LÆS OGSÅ Brev til borgerne får pengene til at strømme ind

Det er selvfølgelig en formel fejl, at det ikke var muligt at svare, at det var gået bedre, efter at SKAT kom til. Men det var dog muligt at knytte yderligere kommentarerer til besvarelsen.

Så her kunne positive tilkendegivelser komme til orde. Vi har i forbindelse med besvarelserne lovet anonymitet, og derfor vil vi ikke fremlægge undersøgelsen, som i øvrigt ikke har mere at byde på, end det fremgår af artiklerne.

Emneord
Debat, Gæld, Inddrivelse

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fejlagtig kritik mod skat Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger