Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 03 / 2009

Leder: Kommunal investeringsplan forudsætter finansiering

tekst KL

Regeringen og KL har aftalt, at der til sommer skal forhandles en langsigtet investeringsplan for kommunerne. Den er under udarbejdelse, og alle kommuner deltager med analyse af investeringsbehovene i de kommende år.

Først og fremmest skal indsatsen på kvalitetsfondens områder – skoler, dagtilbud, ældreinstitutioner og idræt opprioriteres. Regeringens kvalitetsfond har skabt berettiget forventning om, at faciliteter på velfærdsområderne får et løft.

Men kommunerne kan ikke opprioritere velfærdsområderne inden for den nuværende anlægsramme uden at nedprioritere andre anlæg, der står højt på den nationale dagsorden.

Det gælder den nationale infrastrukturplan. Det gælder også investeringer på klimaområdet, og det gælder endelig den grønne indsats, hvor miljøinvesteringer over en bred kam skal reducere CO2-udslippet.

LÆS OGSÅ Alle skoler, dagtilbud og biblioteker lukkes: Kommunalt ansatte sendes hjem fra fredag

Infrastruktur-, klima- og miljøinvesteringer står højt på den nationale dagsorden sammen med velfærdsinvesteringerne. Derfor er regeringens nuværende anlægsrammer til kommunerne helt utilstrækkelige, hvis de nationale mål skal opfyldes.

Sidste sommer holdt regeringen de kommunale anlægsaktiviteter nede på grund af konjunkturhensyn. Den aktuelle økonomiske krise peger nu i modsat retning, nemlig flere offentlige anlægsaktiviteter. Statsministeren har annonceret, at dette spørgsmål drøftes i forbindelse med en skattereform om nogle måneder.

Men kommunerne er parate. I efteråret barberede kommunerne mere end tre milliarder kroner af deres anlægsforslag for at opfylde aftalen med regeringen. Mange af disse forslag ligger i skuffen og er parate til at blive trukket frem igen. KL har netop gennemført en undersøgelse, der viser, at kommunerne på kort sigt har aktiviteter parat til cirka halvanden milliard.

Men det er helt afgørende, at der også skaffes finansiering. Kommunernes likviditet er nemlig ikke ligeligt fordelt. Derfor skal en fremrykning af de offentlige investeringer kædes tæt sammen med en finansieringspakke til kommunerne. Uden finansiering kan kommunerne ikke sætte hjulene i gang.

LÆS OGSÅ Sæt mål for et nyt forældresamarbejde

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Leder: kommunal investeringsplan forudsætter finansiering Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger