Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 31 / 2008

Klima, økonomi og arbejdsmiljø kalder på nye anlæg

tekst Ulla Röttger, direktør, Amagerforbrænding

Flere danske forbrændingsanlæg trænger til udskiftning for at leve op til miljøkravene og have en sund driftsøkonomi. En sund drift, der tager højde for både miljø, økonomi og arbejdsmiljø, må være et rimeligt krav at stille til både kommunale og privatejede forbrændingsanlæg.

En opgradering af eksisterende anlæg, sådan som Ken Larsen fra Babcock & Wilcox Vølund foreslår i seneste nummer af Danske Kommuner, er også en vej at gå, men den løser ikke problemet. Opgraderinger og moderniseringer er og bliver lappeløsninger.
Tager man udgangspunkt i Amagerforbrænding, har vi et 36 år gammelt anlæg, som højst har syv leveår endnu.

Anlægget er bygget til at håndtere 394.000 ton affald – sidste år håndterede vi 418.122 ton. Billedet er det samme landet rundt, hvor de fleste anlæg mere end udnytter kapaciteten allerede, og hvor mængden af affald er støt stigende. Behovet for, at vi omdanner affald til el og varme, bliver ikke mindre i fremtiden, for mængden af affald stiger, og det samme gør forbruget af el.

Den fremtidige produktion skal gerne være miljørigtig, og vi kan som forbrændingsanlæg brænde affaldet CO2-neutralt. Men vi må på Amagerforbrænding erkende, at vi kan få svært ved at leve op til fremtidens skærpede miljøkrav og vores egne ambitioner for effektiv og miljøvenlig drift. Vi bruger ellers i omegnen af 50 millioner kroner om året på at vedligeholde vores aldrende anlæg.

Gaffatape og kreative løsninger til trods havde Amagerforbrænding sidste år 27 driftsstop, hvor forventningen til et nyt anlæg ville være ganske få stop eller slet ingen.

Driftsstop er problematiske, fordi det er ved opstart og stop, at vores udledninger bliver for høje. Ved driftsstop kan vi ikke altid overholde miljøkravene, og vores effektivitet dykker betragteligt. Desuden tager det lang tid at starte et ældre anlæg op, og de mange tabte timer betyder en forringet drift og lavere effektivitet for slet ikke at tale om konsekvenserne for de ansattes arbejdsmiljø.

Et ældre anlæg giver også andre udfordringer end driftsstop. Vi oplever med jævne mellemrum at skulle bruge reservedele, som ikke længere produceres. Teknologien er simpelthen forældet, og vi må have specialfremstillede dele leveret.

Fordi vi ellers får svært ved at levere et godt produkt til gavn for økonomi, miljø og medarbejdere, ønsker vi os et nyt forbrændingsanlæg. Et mere tidssvarende anlæg vil gøre det muligt at efterleve miljøkrav, sikre en sund drift og økonomi og komme de ansatte til gode.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Klima, økonomi og arbejdsmiljø kalder på nye anlæg Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger