Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 30 / 2008

Biblioteket er et sted hvor man mødes

Netmusik, databaser, elektroniske bøger og dvd’er fylder mere og mere hos bibliotekernes brugere, samtidig med at bibliotekerne får en større betydning som mødested og værested. Den gode nyhed er, at bogen vil overleve – men det kan godt være, at den skifter form

Halvdelen af bibliotekernes brugere går ud ad døren uden at have lånt noget som helst. De kommer ikke på biblioteket for at låne hverken bøger, musik eller film, men for læse aviser, bruge en computer, finde oplysninger i databaser, høre musik, spille computerspil, læse lektier, holde møde, finde oplysninger til en opgave eller hygge sig med at bladre i de flotte, glittede magasiner.

Samtidig bugner bibliotekernes tilbud i den usynlige, digitale verden. Musik, film, artikler, lydbøger og e-bøger downloades til hjemmecomputeren, uden at man behøver at bevæge sig hen på biblioteket. Materialer bestilles og fornys fra hjemmecomputeren. Spørgsmål til en bibliotekar besvares i et chat-rum.

– Alt, hvad der kan automatiseres, er automatiseret nu. Og 95 procent af lånerne betjener sig selv, siger Rolf Hapel, der er forvaltningschef på Hovedbiblioteket i Århus.

Skriv hvad du søger