Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 18 / 2008

KL mener: Kampen mod socialbedrageri kræver samarbejde!

tekst KL

Kommunerne har ansvaret for, at sociale ydelser ikke går i de forkerte lommer. Borgerne føler sig stødt, hvis nogle uberettiget opnår en fordel på andres bekostning. Kommunerne og staten lider tab. Velfærdsminister Karen Jespersen siger, at hun vil gå til kamp mod socialbedrageri. Hun vil blandt andet se på, om kommunerne kan få endnu bedre muligheder for at afsløre socialbedrageri. Kommunerne har de redskaber, der skal til for at finde misbrugssagerne, men KL er alligevel glad for, at Velfærdsministeriet har nedsat en kontaktgruppe, der skal se på behovet for eventuelle lovændringer eller udvikling af hjælpesystemer.

KL hilser derfor velkommen til ministerens opfordring til i samarbejde med Arbejdsdirektoratet at sætte fokus på både de forebyggende foranstaltninger og på selve kontrollen. Startskuddet er en konference, der afholdes den 26. maj 2008. Alle de berørte myndigheder er sammen med kommunerne repræsenteret på konferencen. Det er SKAT, Velfærdsministeriet og Arbejdsdirektoratet. Konferencen bliver til efteråret fulgt op af undervisning af socialmedarbejdere landet over.

I praksis er det erfaringen, at kontrollen bliver mere effektiv, når myndighederne lægger kræfterne sammen. Det så vi for eksempel, da kommunerne, SKAT og politiet for Da skatte- og inddrivelsesopgaverne med kort varsel gik fra kommunerne til SKAT i 2005, forsvandt desværre samtidig mange dygtige kontrolmedarbejdere med erfaring og ekspertise i social kontrol fra kommunerne. Mange kontrolteams blev af samme årsag nedlagt. Derfor har mange socialmedarbejdere i dag ikke den fornødne praktiske eller retlige viden til at foretage kontrol med de sociale ydelser, herunder at foretage kontrolbesøg i virksomhederne. Så rundt omkring er der behov for at opdyrke kompetencer på området, selvom der heldigvis er mange kommuner, hvor kontrollen har fungeret fint på trods af kommunesammenlægninger og opgaveflytninger. nogle år tilbage arbejdede sammen om at nedkæmpe rockergrupper som Bandidos og Hell's Angels.

Dette tætte samarbejde resulterede i, at de fleste Bandidos og Hell's Angels rockere har fortrukket til andre lande, hovedsagelig Sverige og Tyskland.

LÆS OGSÅ Britta Nielsen tiltales for svindel

Så selvom ansvaret for kontrol med udbetalingen af de sociale ydelser helt klart ligger hos kommunerne, kan kommunerne ikke klare opgaven effektivt uden et aktivt samarbejde med andre myndigheder.

Målet er vi enige om: Vi skal sikre, at sociale ydelser kun går til dem, der er berettiget til at modtage dem.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kl mener: kampen mod socialbedrageri kræver samarbejde! Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger