Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 16 / 2008

Finanslov koster kommunerne dyrt

Regeringens anlægsloft bremser kommuner i at effektivisere og opnå stordriftsfordele. Varde Kommune må blandt andet droppe en plan om at samle administrationen i år. Det havde ellers betydet store besparelser
tekst Rudi Holm

Regeringens finanslov modarbejder i stor stil kommunernes forsøg på at indhøste stordriftsfordele ovenpå strukturreformen. Det viser en ny undersøgelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har foretaget.

Syv ud af ti kommuner forventer at blive ramt af det såkaldte anlægsloft – et loft der betyder, at kommunerne må stoppe en lang række planlagte anlægsopgaver for ikke at risikere en strafbetaling til Finansministeriet. I mange tilfælde vil det gå ud over anlægsopgaver, som skulle have været med til at effektivisere og formindske driftsudgifterne i kommunerne.

Endnu er det ikke alle kommuner, der har det fulde overblik over konsekvenserne af finanslovforslaget. 45 af de 98 borgmestre har svaret på undersøgelsen, og kun fem mener ikke, at det får betydning for deres kommune. Samlet set svarer det til 11 procent af kommunerne.

Skriv hvad du søger