Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 05 / 2008

Kommunens værdigt trængende

tekst Erik Stubtoft, Snekkersten

Jeg så i kommunens blå annonce forleden, at Helsingør Kommune – som sandsynligvis mange andre kommuner – stadig opererer med et begreb, der hedder Værdigt Trængende borgere. I annoncen indkalder kommunen sine Værdigt Trængende borgere til at ansøge om en legatportion på den store sum af typisk mellem 200-500 kroner. Hver husstand kan så til gengæld også kun modtage én legatportion!

Men hvis de Værdigt Trængende vil have det nævnte beløb – og det afhænger altså af, hvor mange der ansøger, og om der er penge nok – skal de først skrive en ansøgning, formentlig omfattende deres navn, adresse, ægteskabelig status, antal børn og i hvilken alder, husleje (for de må ikke eje fast ejendom), hvilke omkostninger de har til hvad, hvorfor de er på røven, om de får kontanthjælp, om de har formue og mange  andre ting, som så vil indgå i vurderingen. Er de Værdigt Trængende herefter heldige, og har de forvaltningens bevågenhed, kan de altså måske få nogle hundrede kroner ud af det, hvis og hvis…

Jeg er desværre sikker på, at der er alt for mange i Helsingør, som har brug for en økonomisk håndsrækning og derfor vil ansøge om en legatportion. Men er det ikke lidt tragisk, at vi i vort gamle hæderkronede land, og altså også i Helsingør Kommune, stadig er med til at bede Værdigt Trængende borgere om at ansøge om en slat penge?

Når vi (læs: borgerne) altså i Helsingør mener – og det gør vi jo, når vi beder dem ansøge om et legat – at der stadig findes mange Værdigt Trængende, skulle det vel være en borgerpligt (læs: politikerpligt) at sørge for, at de får den hjælp, de skal have og ikke, skal ansøge (læs: tigge) sig til sølle 200-500 kroner. Eller hvad?

LÆS OGSÅ Kommunebranding må ikke (blot) være markedsføring?

Mon ikke den sociale forvaltning i øvrigt udmærket ved, hvem der har behov for økonomiske hjælp og derfor vil kunne  sætte navn og adresse direkte på donationen frem for, at de, der i forvejen er socialt klemt af samfundet, også skal nødes til ligefrem at søge om pengene.

Hvad i øvrigt med de U-værdigt Trængende borgere? De kan åbenbart ikke søge legatet. Årsagen er måske, at Helsingør Kommune stadig anvender begrebet fra fattigreglementet fra 1856, som hed ”De Værdigt Trængende er uforskyldt kommet i ulykke, mens de Uværdigt Trængende anses for arbejdssky.”

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunens værdigt trængende Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger