Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 25 / 2007

Både rig og fattig sætter skatten op

Vækstkommuner har problemer med stigende udgifter til børnepasning, skoler og ældre, mens overførselsindkomster og anbringelser tynger i udkantskommuner

Mens vækstkommunerne døjer med stigende udgifter til daginstitutioner og skoler både på anlægs- og driftssiden, så kæmper kommunerne i udkantsområderne fortsat med stigende overførselsindkomster og voksende udgifter til anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet. Og i begge ender af spektret tegner det på nuværende tidspunkt til, at man vil bruge skattestigningen som et redskab til at løse problemerne. I Silkeborg stiger skatten med 0,8 procentpoint.

– Det skyldes, at Silkeborg er et vækstområde. Vi er en af de kommuner, som stadigvæk skal skaffe plads til flere børn i daginstitutionerne – til næste år får vi 160-170 flere børn i pasning og mere end 200 flere elever i folkeskolen end i år, siger borgmester Jens Erik Jørgensen (K), og fortsætter:

– Hvis det var et engangsfænomen, kunne de måske være passet ind i de eksisterende rammer, men stigningen i antallet af børn og skolelever har stået på gennem mange år, og derfor har vi i forvejen fuld kapacitetsudnyttelse på alle vores daginstitutioner og på alle vores skoler.

Skriv hvad du søger