Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 14 / 2007

Når man graver i et hul bliver det større

Morsø Kommune har gjort op med det traditionelle system for anbringelser af børn og unge uden for hjemmet. Der gribes tidligere ind og trækkes på alle de ressourcer, der findes i børnene og deres omgivelser frem for at stille diagnoser på, hvad børnene og forældrene ikke kan

Debatten om anbringelse af børn og unge uden for hjemmet er bluset op igen, men på Mors følger man den med sindsro, for her foretog Morsø Kommune for et år siden sin egen reform af et system, som de fleste er enige om, er både dyrt og resultaterne vanskelige at dokumentere. Programmet hedder ”Børn på Mors” og omfatter blandt andet oprettelsen af institutionen Villa Ville Kulla, hvor der er plads til skæve Pippi-eksistenser. Resultaterne har været lovende, fortæller servicedirektør Poul Erik Olsen.

 – Hvorfor tog I tyren ved hornene og gik enegang på dette svære område?

 – Vi har erkendt, at den måde, man hidtil har anbragt børn på, ikke er god nok. Den er for dyr, og vi har for lidt styr på det. I gamle dage sagde vi lidt i galgenhumor, at kvaliteten af en anbringelse stiger i takt med afstanden til hjemmet. Det var udtryk for, at så var problemet løst – det var i hvert fald ikke synligt for os hele tiden. Til gengæld kunne vi så konstatere gennem en række undersøgelser, at disse anbringelser har nyttet meget lidt og er meget dyre. Derfor var det vigtigt for os at finde en anbringelsesform, hvor vi først og fremmest selv har styr på indholdet og prisen.

Skriv hvad du søger