Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 08 / 2007

Ny database om lokaldemokrati

Borgerinddragelse i lokalpolitik er allerede i dag en ”vare”, Danmark eksporterer til andre lande. Men med reformen skal lokaldemokratiet blive endnu bedre
tekst Sidsel Boye

Der er masser af gode eksempler og gode råd på vej til de kommuner, som står over for at udvikle lokaldemokratiet og inddrage borgerne i det politiske arbejde. Senest har Teknologirådet meldt sig på banen med oprettelsen af en database, Demokrati-databasen, hvor kommunerne kan dele deres velformede eksempler på lokaldemokrati med hinanden. På den måde kan man undgå, at alle skal opfinde den dybe tallerken selv. Senere på måneden præsenterer rådet også et inspirationskatalog, som er blevet til i et samarbejde mellem forskere, kommune- og foreningsfolk.

Med kommunalreformen er kommunerne forpligtet til at lave en samlet politik for nærdemokrati, en demokrati-strategi. Men denne disciplin er i sig selv ikke noget nyt fænomen. Der findes allerede så meget viden om borgerinddragelse, at Teknologirådet kan eksportere af den.

 – Vi eksporterer vores metodeekspertise til lande som Korea, Israel og Canada, hvor det at inddrage borgere er meget usædvanligt. Vi har en længere erfaring og en anden kultur. Hos os er det ikke usædvanligt, at borgerne kommer tæt på politikerne, siger projektleder i Teknologirådet Anne Funch Rohmann.

Skriv hvad du søger