Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 06 / 2007

Mobning skal tages i opløbet

Kronprinsesse Mary står sammen med Red Barnet bag et projekt, der sætter ind mod mobning allerede i børnehaven. Det handler om respekt, fællesskab og ansvar. Kolding, Gentofte og Århus er med som forsøgskommuner

Mennesker mobber ikke, fordi de har noget specielt imod tykke, rødhårede eller folk med briller. Mobning finder sted, fordi miljøet tillader det. Problemet er omgangstonen og måden, vi behandler hinanden på. Lærer vi at behandle hinanden ordentligt, får mobning ikke fodfæste.

Det er filosofien bag et nyt antimobbeprojekt, der har Kronprinsesse Mary som en central figur. Fri for Mobberi hedder projektet, der har rødder i hendes hjemland Australien. Sammen med Red Barnet har Kronprinsessen udviklet det, så det passer til danske forhold. Fri for Mobberi sætter ind allerede i børnehaven. Udvalgte daginstitutioner i Kolding, Århus og Gentofte Kommuner skal agere forsøgskaniner og bliver udstyret med bamser, klistermærker, postkort og sedler med tip til forældrene, der også skal være med til at bekæmpe de ondskabsfulde drillerier.

Skal skabe samhørighed
Nøgleordene er tolerance, respekt, omsorg og mod, forklarede Kronprinsesse Mary, da hun i sidste uge præsenterede projektet i børnehaven Humlebien i Gentofte Kommune. – Erfaringer fra Australien viser, at jo tidligere man sætter ind mod mobning, jo mere effektivt er det. Det handler om at aktivere hele børnegruppen og skabe samhørighed blandt børnene, også de passive, der hverken mobber eller bliver mobbet, understregede hun.

Skriv hvad du søger