Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 05 / 2007

30.000 kroner i husleje for en hjemløs

Da Forsorgshjemmet St. Dannesbo overgik til i Odense Kommune, blev der behov for at dokumentere, at resultaterne af indsatsen var den høje pris værd
tekst Tobias Børner Stax, manager, og Nina Groes, projektkonsulent, Rambøll management

Er 30.000 kroner i husleje for en hjemløs dyrt? Det lyder umiddelbart urimeligt dyrt, men ikke desto mindre er det, hvad en beboer koster på Forsorgshjemmet St. Dannesbo i udkanten af Odense Kommune. Derfor vidste hjemmet også, at de var nødt til at vise effekten af deres arbejde til deres nye driftsherre – Odense Kommune. For at dokumentere, hvad der kommer ud af et ophold, brugte man den såkaldte Performance Management-metode, hvor fokus er på de opnåede resultater frem for aktiviteter. Processen gav langt mere, end de turde håbe på.

 – Det var faktisk os selv, der fandt på idéen med at dokumentere bedre. Vores tilbud til borgerne hører til i den dyre ende, og så er det vigtigt, at kommunen kan se, at der også kommer noget ud af det. Prisniveauet skal afspejles i effekten, siger forstander Erling Uhde Rasmussen fra St. Dannesbo.

St. Dannesbo hører til blandt de dyre tilbud, fordi det er en boform under paragraf 94 (pr. 1.1.07 paragraf 110). Selv om det hedder en boform, handler det om meget mere end et tag over hovedet. På St. Dannesbo kan op til 60 beboere få midlertidigt ophold, og ud over husly er der blandt andet tilbud om lægehjælp, økonomisk bistand og mulighed for aktivering på boformens 32 hektar økologiske landbrug. Boformen tilbyder på den måde en bred vifte af tilbud til en gruppe af samfundets svageste borgere. Men spørgsmålet er, hvad der kommer ud af den brede vifte af tilbud – hvordan hjælper det i sidste ende borgeren?

Skriv hvad du søger