Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 01 / 2007

Kronik: De positive resultater af reformen kommer ikke af sig selv

I disse dage er der noget at fejre. Opgave- og strukturreformen er trådt i kraft. I kommunerne har vi i lang tid arbejdet hen imod det nye offentlige Danmark. Nu er det en realitet. Jeg tror, at danskerne vil komme til at opleve en ny, mere sammenhængende og decentral offentlig sektor
tekst Erik Fabrin (V), formand for KL

I kommunerne kan vi godt lade en enkelt champagneprop springe. For det er godt gået, at vi på få år har gennemført danmarkshistoriens største reform. Især er det godt gået af vores dygtige medarbejdere. Deres indsats har været ekstraordinær.
Nu begynder arbejdet med at føre de mange visioner bag reformen ud i livet. Der bliver nok af udfordringer at tage fat på. Arbejdet er i virkeligheden først lige begyndt! Det er vigtigt, at omverdenens forventninger er realistiske. Reformen skal ikke bedømmes, før den har fået tid til at virke, og slet ikke efter de første par dage, hvor mindre overgangsproblemer hurtigt kan dominere mediebilledet. Vi skal ind i næste valgperiode, før det er rimeligt at bedømme, om reformen er en succes.

Ny regional dagsorden
En af de helt store udfordringer bliver at udfylde den nye regionale rolle, som reformen lægger op til, at kommunerne skal spille. Kommunerne har fået bedre muligheder for at skabe en ny sammenhæng mellem regionalpolitikken og den lokale opgaveløsning. Den regionalpolitiske dimension skal derfor med i politikformuleringen og løsningen af opgaverne på en række områder.

KL’s fem kommunekontaktråd (KKR) er kommet godt fra start og har i 2006 gjort en stor indsats for at skabe fælleskommunal samling i forhold til de store politiske opgaver, der har været på den regionale dagsorden – for eksempel udarbejdelse af rammeaftaler, etablering af trafikselskaber, forberedelse af sundhedsaftaler og regionale udviklingsplaner – for slet ikke at tale om etableringen af væksthusene.

Skriv hvad du søger